НачалоНовини 2023/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.06.2023 - Нарушители удрят автомобил на РДГ - София при опита си да избягат от проверяващите

През вчерашния ден горски инспектори от Регионална дирекция по горите - София са извършили проверка в землището на гр. Златица. Проверяващите са установили три автомобила, от които се разтоварва немаркирана и непридружена с превозени билети дървесина. При опита си да избягат, нарушителите извършват пътно транспортно произшествие и нанасят щета върху служебния автомобил на РДГ София.  Потърсено е съдействие от РУ Пирдоп и нарушителите са задържани. Съставени са им три  акта от горските служители, с които са задържани трите моторни превозни средста, два бензиномоторни триона и 3 пространствени кум. м дърва за огрев.

Над 1530 проверки по спазване на горското законодателство са извършили служителите на РДГ – София през месец май 2023 г. За установени нарушения са съставени 34 акта по Закона за горите, като са задържани над 17 плътни куб. м обла строителна дървесина, близо 84 пространствени куб. м дърва за огрев, 8 моторни превозни средства и четири бензиномоторни триона. Наложена е принудителна административна мярка за обект за съхранение и търговия с дървесина и е обезсилено едно позволително за сеч в общинска горска територия.

При съвместна проверка от служители в Регионална дирекция по горите – София и Областна дирекция на МВР в гр. Костенец на 17.05.2023 г., в частен имот е констатирано, че се съхраняват 30 кубика дърва за огрев. Проверяващите са установили, че за дървесината няма налични документи, доказващи законния й произход. Част от нея е била маркирана с контролна горска марка. Служителите от РДГ – София са съставили два акта на нарушителя и са задържали дървата за огрев. От органите на МВР е образувано досъдебно производство.

Отново в с. Костенец на 05.05.2023 г. са задържани три  моторни превозни средства и транспортираните с тях без издадени превозни билети 11,60 плътни куб. м обла строителна дървесина и 20 пространствени куб. м дърва за огрев. Съставени са 4 акта за нарушения на Закона за горите.

Продължават засилените проверки по контрол по спазване на горското законодателство и за предотвратяване на нерегламентирани дейности в горските територии, както в обхвата на дейност на РДГ София така и в цялата страна. Продължават да се извършват и съвместните проверки с органите на МВР и други институции.  Отново призоваваме гражданите при констатиране на нерегламентирани дейности в горските територии, съхранение и транспортиране на незаконна дървесина и бракониерство да сигнализират на телефон 112.