НачалоНовини 2024/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

13.08.2024 - Обнародвано е изменение на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча

Днес, в бр. 68 на Държавен вестник е обнародвано Постановление № 281 от 8 август 2024 г. за изменение на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.

С него се променя чл. 71, ал. 1, т. 2 от ППЗЛОД, като дневната норма за отстрел на гургулица от един ловец става до 3 броя, а по линия на организирания ловен туризъм – до 15 броя. 

Промяната се налага поради отчетената от Европейската комисия тенденция за намаляване популацията на гургулица за Централно-източния прелетен път, който преминава и през територията на Р България. С изменението в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча и намаляване на дневната норма за отстрел ловът на гургулица в България се запазва. Експертите ще продължат да наблюдават състоянието на популацията и да осъществяват ежегоден мониторинг на вида.

Постановление № 281 влиза в сила от 13 август 2024 г. 

Изменението на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча е публикувано на интернет страницата на Изпълнителна агенция по горите, в раздел „Документи“, „Обща информация“, на https://www.iag.bg/data/docs/281.pdf.