НачалоНовини 2024/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.04.2024 - Две събития по важни и актуални теми за българското ловно стопанство бяха част от програмата на 28-ото издание на Международната изложба „Природа, лов, риболов 2024“ в Пловдив.

Кръглата маса на тема „Разселване на дивеч в България“ събра заедно експерти от Изпълнителната агенция по горите, преподаватели по ловно стопанство от Лесотехническия университет, експерти по лова от Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, директори на държавни ловни стопанства, ловци и ловни деятели. Представени бяха ловностопанската оценка на разселването на благородния елен, елена лопатар и муфлона в България и методите за улавяне на дивеч с различни цели – за нуждите на ловностопанската дейност, за опресняване кръвта за разселване, както при транспорта на ранени диви животни и други.

В дните на Международното изложение се проведе дискусия за резултатите от мониторинга на гургулицата и пъдпъдъка в последните две години. На срещата по инициатива на Лесотехническия университет бяха разгледани неблагоприятните тенденции в числеността на двата вида птици и предприетите мерки от страната ни съгласно изискването на Европейската комисия. 

Един от акцентите на тазгодишното издание на „Природа, лов, риболов“ е насочен към подрастващите и тяхното възпитание в любов към природата. Пътуващото фургонче „Горичка в количка“ на Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград  привлече интереса на малчуганите. Горските педагози запознаха децата с лесовъдската професия и с горската растителност. Малките природолюбители получиха подаръци – опознавателни куфарчета за гората, риболовни учебници и фиданки по повод Седмицата на гората.

Днес се проведе традиционното състезание по ловна стрелба с гладкоцевно оръжие в дисциплината Скийт между отборите на Изпълнителна агенция по горите, 6-те държавни горски предприятия, НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Български ловно-рибарски съюз на стрелбищния комплекс в с. Труд. Инж. Розали Коев – главен експерт в Регионална дирекция по горите Русе и капитан на отбора на ИАГ спечели наградата за най-точен стрелец. Отборно Агенцията се класира на второ място