НачалоНовини 2023/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.05.2023 - Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира ПП „Шуменско плато“

 

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“. Инициативата е по повод 28 май- Ден на парковете в България.

 Походът ще започне от 10 часа, а сборният пункт е Летния информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“. Преходът е с продължителност около 3 часа, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато и ще покажат интересни представител на растителния свят, които се срещат по маршрута. Той е обозначен с бяло-зелена маркировка.

Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен.

Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.

Дирекцията на ПП "Шуменско плато" преиздаде през миналата година книжка, която описва скалните манастири и достъпа до тях.