НачалоНовини 2019/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.04.2019 - „Ден на отворените врати“ в РДГ Сливен – място за срещи, дискусии и дебати

С организирания днес „Ден на отворените врати“ по повод Седмица на гората - 2019 г., Регионална дирекция по горите Сливен се превърна в място за срещи, дискусии и дебати на различни групи от обществеността.

Малчуганите от ДГ „Теменуга” гр. Сливен бяха първите посетители в Дирекцията. Малките природозащитници научиха къде живеят горските обитатели, с какво се хранят, впечатлиха се от техните звуци, успяха бързо и правилно да отговорят на зададените гатанки. В края на срещата бе изработено арт пано „Дърво” - изразяващо символично красотата на природата през четирите годишни времена. 

Децата поздравиха с песни и стихчета за гората служителите от Регионалната дирекция, с което изразиха отношението си към природата.

Следващите гости, които посрещнаха служителите бяха ученици на възраст от 10 до 18 години. Специално за тях бяха подготвени трофейна и хербарийна експозиция. Експерти от дирекцията ги запознаха с грижите, които се полагат за гората, ролята на лесовъдите за нейното стопанисване и опазване. Нагледно им бе показано как се измерва височина и диаметър на стъбло с клупа и висотомер, как се маркират дърветата за сеч и преди транспортиране с контролна горска марка. Те имаха свободен достъп до кабинетите в сградата на дирекцията, за да усетят работната атмосфера. 

Директорът инж. Мирослав Маринов официално приветства гостите. Разказа им за  възникването на празника „Седмица на гората”, изрази радостта си от това, че все повече младежи се ангажират с дейности, свързани с опазването на околната среда, с което дават чудесен пример на своите връстници. За всички участници имаше лакомства и тематични подаръци.

В ранния следобед служителите на РДГ Сливен се срещнаха и с представители от  Дом за възрастни хора гр. Сливен, като им представиха цялостната дейност на дирекцията.