НачалоНовини 2018/06Новина

РДГ Бургас | Новини

01.06.2018 - Регионална дирекция по горите - Бургас проведе заключителна пресконференция във връзка с трансграничния проект „Защита на устойчиви горски екосистеми в Странджа / Йълдъз планина в условията на климатични промени – FORECAST”

На 31.05.2018 г. и 01.06.2018 г. Регионална дирекция по горите – гр.Бургас (РДГ Бургас), проведе в гр. Царево заключителна пресконференция по трансграничния проект с Република Турция - „Защита на устойчиви горски екосистеми в Странджа / Йълдъз планина в условията на климатични промени – FORECAST”.

            Проекта е съфинансиран от Европейският съюз по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ, като РДГ Бургас е водещ партньор на проекта, в който от турска страна участва Дирекцията по управление на горите - Демиркьой.

Основната цел на проекта е подобряване на защитата на горските екосистеми в условията на климатични промени, чрез създаване на база данни за промените в климата на Странджа планина от наша и Йълдъз планина от турска страна. Проекта ще повиши и информираността на населението в целевите общини за опазване на горските екосистеми, както и ще допринесе за определяне на влиянието на природните бедствия върху горските екосистеми на Странджа/Йълдъз планина и прогнозирането на евентуални бъдещи щети.

В рамките на проекта са закупени четири мобилни метеорологични станции ( три за българска е една за турската страна), които измерват компонентите на климата в различните горски месторастения в Странджа, като след анализ на данните ще се търсят решения за създаване на горски екосистеми, устойчиви на новите изменения на климата. Обучени са и служители от двете горски институции, които да оперират и обработват базата данни от метеорологичните станции.

Проекта „Защита на устойчиви горски екосистеми в Странджа / Йълдъз планина в условията на климатични промени – FORECAST” стартира през месец март 2017 година и оттогава са проведени няколко работни срещи и теренни посещения с експерти и представители на Република България и Република Турция. Стойността му е 112688.77 €, от които 85% са европейско финансиране, като срокът на изпълнението му е 20.06.2018 г.

На заключителната пресконференция по проекта присъстваха директора на РДГ Бургас – инж. Станимир Божанов и екипа на проекта от българска страна, както и г-н Галип Узун – зам. директор на РДГ Истанбул и г-н Ихсах Джейлан – директор на горско стопанство Демиркьой.

Официален гост бе и кмета на община Царево – инж. Георги Лапчев.

Това не е първият съвместен проект между РДГ Бургас и турските колеги лесовъди.

През 2015 г. успешно бе реализиран и проектът „Странджа/Йълдъз е планината без пожари”, съвместно с Горско стопанство Къркларели.