НачалоНовини 2018/03Новина

РДГ Бургас | Новини

21.03.2018 - Картата по трансграничен проект "Странджа/Йълдъз е планината без пожари" отличена с национален сертификат за качество

В изпълнение на трансграничния проект „СТРАНДЖА/ЙЪЛДЪЗ Е ПЛАНИНАТА БЕЗ ПОЖАРИ“ бе проектирана и изработена оперативна карта в мащаб 1:100 000 на над 13 100 км² горска територия, обхващаща района на държавната граница между Р. България и Р. Турция по протежение на 182 км. Картата изобразява релефа, хидрографията, населените места, пътната мрежа и административните граници на територията на двете страни. Нейното специално съдържание указва границите на българските и турските горски стопанства, класовете на пожароопасност на горските територии в обхвата на проекта, специализираните служби и изградената противопожарна инфраструктура, защитените територии и обектите, привличащи голям брой посетители.

Избраната координатна система на картата UTM, WGS 84 осигурява съвместимост в работата на специализираните служби в двете съседни страни, включително обмен и обработка на GPS информация за пожарите и нарушителите, постъпваща в реално време.

От българска страна картата обхваща гранична част от територията на ЮИДП – Сливен: ТП ДГС – Царево, ТП ДГС – Кости, ТП ДГС – Малко Търново, ТП ДГС – Звездец, ТП ДГС – Средец, покриващи участък от държавната граница с дължина 154 км.

От турска страна в проекта е включена територията на ГД – Къркларели и ГД – Демиркьой на РДГ – Истанбул, която покрива участък от държавната граница с дължина 170 км.

Карта е изработена в съответствие с концепцията на Комисията по картография за ранно предупреждение и управление при кризи към Международната картографска асоциация (ICA). Тя е насочена към разработването и прилагането на международни стандарти при картографирането за ранно предупреждение и защита при бедствия. За целта е проектирана и въведена асоциативна знакова система за картографска визуализация на специалното съдържание в обхвата на проекта.

Една година след въвеждане на международни правила за създаването и издаването на картографска продукция, само два картографски продукта са гласувани и удостоени със сертификат за качество, като единия от тях е картата „СТРАНДЖА/ЙЪЛДЪЗ Е ПЛАНИНАТА БЕЗ ПОЖАРИ“.

Отчитайки пионерния характер на проекта и значението му за ЕС по предложение на Българската картографска асоциация, Международната картографска асоциация (ICA) прие картата на „СТРАНДЖА/ЙЪЛДЪЗ Е ПЛАНИНАТА БЕЗ ПОЖАРИ“ да носи знака на обявената от ООН Международна година на картата 2015-2016.