НачалоНовини 2022/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.10.2022 - Ученици и студенти на лагер по опазване на местообитанието на къдроглавия пеликан в ПП „Персина“

Ученици от Средно училище „Димитър Благоев“ гр. Свищов, Средно училище „Димчо Дебелянов“ гр. Белене и студенти от катедра „Биология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ се запознаха отблизо с работата на експертите от Природен парк „Персина“ по опазване на местообитанието на къдроглавия пеликан на територията на парка по време на консервационен лагер. Това е първото издание от поредица такива лагери, които са планирани да се проведат през следващите години.

Участниците имаха възможност да научат как е преминал процесът за подобряване на водния режим и поддържане на влажната зона на остров  Персин, необходими за живота на колонията къдроглави пеликани, както и какви са заплахите за видовете.

Консервационният лагер включваше тридневни образователни модули и двудневна теренна работа, насочена към отстраняване на стари съоръжения за мониторинг на територията на парка. Тренингът се извърши извън гнездовия сезон, с цел да се намали безпокойството върху видовете. Работа на терен обхващаше територията, както на остров „Персин“ в поддържан резерват „Персински блата“, така и в защитена местност „Кайкуша“. Задачата на учащите бе да съдействат, да се изнесе изгорялата дървесина от миналогодишния пожар във влажната зона. Това беше още една важна акция, тъй като останалите метални елементи и дървени руини биха допринесли за допълнително загниване и замърсяване на водните площи.

Тазгодишният консервационният лагер е пример за едно изключително добро и ползотворно сътрудничество между ДПП „Персина“ и образователни институции на различни нива и е пример за полезна доброволческа акция, подпомагаща опазването на застрашени видове и техните местообитания. Първият доброволчески консервационнен лагер в ПП „Персина“ е посветен на 20-тата годишнина от обявяването на Рамсарско място „Комплекс Беленски Острови“. Комплексът е обявен на 24.09.2002 година, като за момента е най-голямата по площ влажна зона в България с международно значение.

Доброволческите консервационни лагери организирани от Дирекция на ПП „Персина“ са част от дейностите по международния проект „Животът на пеликана“ LIFE18/NAT/NL/000716, финансиран по програма LIFE на ЕС.