НачалоНовини 2022/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

18.07.2022 - Горските инспектори от РДГ-София са установили сеч на над 600 броя на немаркирани дървета в Ихтиманско

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите-София са установили сеч на 604 на немаркирани дървета в района на гр. Ихтиман за периода 12-16 юли 2022 г. Нарушенията са констатирани при извършване на проверки в държавни и общински горски територии.

На 12-ти и 13-ти юли горските служители от РДГ-София и Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград съвместно са проверили три насаждения в държавни горски територии, стопанисвани от Държавно горско стопанство - Ихтиман с издадени позволителни за сеч. Инспектиращите са констатирали сеч на общо 370 броя немаркирани дървета от зимен дъб и цер, а направените извозни пътища и просеки не са били отразени в технологичните планове. 

За периода от 14-ти до 16-ти юли  горските инспектори от  РДГ-София са извършили и проверки в общо 7 насаждения с издадени позволителни за сеч в общински горски територии, собственост на община Ихтиман. В 6 от тях са констатирали сеч на общо 234 броя немаркирани дървета от бял бор, дуглазка ела, зимен дъб и цер, както и направени извозни пътища и просеки неотразени в технологичните планове. 

За установените нарушения са съставени констативни протоколи. Работата по случаите продължава.

За миналата седмица горските служители от РДГ-София са извършили общо 732 проверки по спазване на горското и ловното законодателства в териториалния обхват на Дирекцията. Инспектирани са били 35 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 122 обекта за добив на дървесина, 318 превозни средства, транспортиращи дървесина, 101 риболовци и 156 физически лица. Инспекторите са съставили 9 акта за установени административни нарушения по Закона за горите.

Проверките в горските територии продължават.