НачалоНовини 2019/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.05.2019 - Работата с деца е най-сигурната превенция за опазването на горите

В навечерието на 1 юни деца от столично училище се включиха в инициативата на Изпълнителна агенция по горите - „Лесовъд за един ден“. Ентусиазираните четвъртокласници от 17-то училище „Дамян Груев“ приятно изненадаха експертите от ИАГ с добри познания за горите и прекрасно отношение към природата. 

Лесовъдските игри и професията на лесовъда стават все по-популярни сред подрастващите. Само през април и май ученици от 15 столични училища взеха участие в организирани от горските експерти тематични интерактивни игри. 

„Резултатите от нашата работа ще бъдат видими в бъдещето, но това е най-сигурната превенция за опазването на гората. Това е все по-добре осъзнато от нашите колеги-лесовъди, които проявяват интерес към обучението по горска педагогика. Вече повече от 200 лесовъди са преминали курс по „Горска педагогика“. Това каза инж. Ани Петракиева, експерт в ИАГ и преподавател по дисциплината „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет по време на наскоро проведено обучение на територията на Учебно-опитно горско стопанство – Юндола. 

Горските педагози от дирекциите на природните паркове и горските структури по места ежедневно провеждат събития, в които предават на децата знания за гората и любовта си към нея. 

Регионална дирекция по горите – Смолян, Лесозащитна станция – Пловдив и Южноцентрално държавно предприятие – Смолян организират днес състезание на тема „Аз обичам и познавам гората“. Инициативата ще събере деца от смолянски училища като целта е да се повишат познанията на децата за горите и горската екосистема, както и по един забавен и атрактивен начин да се привлече интереса им към горската тема.  

На 31 май Дирекцията на Природен парк „Витоша“ организира за децата богата и разнообразна програма с много игри и забавления. Празникът ще се проведе от 11.00 часа в Детския екостационар „Бели брези“.