НачалоНовини 2019/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

27.02.2019 - Заловен е бракониер в Бургаско

Пореден случай на бракониерска проява този път е установена в Бургаско. Горските инспектори от Регионалната дирекция по горите в Бургас са се отзовали на подаден сигнал от екип на Районно полицейско управление. В джип „Митцубиши Паджеро“ е открита глава на убито животно – сръндак. Нарушителят е превозвал части от дивеч - вид, който в този период на годината е забранен за лов, притежавал е разрешително за лов, но на хищници. Съставен му е акт от служителите по горите по Закона за лова и опазване на дивеча.

Задържани са автомобилът, наличните части от убития дивеч, ловният билет, членската карта и разрешително за лов на хищници на лицето.

Служителите на РДГ –Бургас и МВР са извършили последваща съвместна проверка в дома на нарушителя, при която са намерени части от трупа на сръндака, череп на дива свиня с части от тялото й. Намерени са и два полиетиленови чувала с дивечово месо и кости. Задържани са 9 кг. месо от сърна, 60 кг. от дива свиня и една глава от дива свиня.

По случая е образувано досъдебно производство.

От началото на годината на територията на цялата страна са извършени общо 1821 проверки по Закона за лова и опазване на дивеча. Проверени са ловни дружини, превозни средства, ловци и други физически лица. Установени са общо 18 нарушения предимно за ловуване без разрешително за лов, извън определените в разрешителното за лов места, без сигнално облекло.

Продължава засиления контрол за предотвратяване и установяване на нарушители, извършващи незаконните посегателства в горските територии, за опазване на горите и дивеча.